Dieta miała ogromny wpływ na ewolucję ludzkiego mózgu, ale współcześnie też obserwujemy wpływ żywienia na emocje i zdolności ludzi.
Kawa i herbat to napoje najbardziej popularne na świecie. Dzięki zawartości kofeiny, działają stymulująco na układ nerwowy...
Liczba osób otyłych na świecie rośnie i nie jest to tylko problem estetyczny. Otyłość i związane z nią choroby stają się bowiem poważnym problemem społecznym.
Wchłanianie magnezu ma korzystny wpływ w leczeniu chorób skóry. Niestety, zmianom na skórze często towarzyszą choroby reumatyczne oraz astma i alergie.
Dwie znane przyczyny powodujące raka, czyli palenie papierosów i obecność chronicznego stany zapalnego to sytuacje, w których w organizmie powstaje nadmiar wolnych rodników. Jest logicznie, ze polifenole herbaty, likwidujące wolne rodniki mogą być skuteczne jako środki ochronne.
Podawanie ekstraktu z sosny pozwoliło na prawie dwukrotnie zwiększenie dawki UV
Ekstrakty z fasoli (Phaseolus vulgaris) są pomyślane jako „blokery wchłaniani skrobi”.
Po wypiciu filiżanki kawy, kofeina szybko się wchłania do krwioobiegu pobudzając pracę serca i układu nerwowego.
Ekstrakt z miłorzębu jest polecany w miażdżycy, zaburzeniach krążenia mózgowego i osłabieniu pamięci...
Jakie składniki żywności mają wpływ na proces widzenia?
Amerykańscy neurobiolodzy pokazali, że wino i sok z ciemnych winogron korzystnie wpływają na pracę mózgu.
Przy urozmaiconej diecie nie powinno być problemów z pokryciem dziennego zapotrzebowania, a jego źródłem może być też woda do picia.
Podawanie ekstraktu z sosny pozwoliło na prawie dwukrotnie zwiększenie dawki UV. Uczestnicy eksperymentu mogliby dwukrotnie dłużej spacerować po plaży bez ryzyka czerwonych pleców i spania na brzuchu w czasie pierwszych nocy wakacji (niestety, to częste!)
Obecnie uwaga kosmetologów i dermatologów skupia się na procesie starzenia się skóry i czynnikach temu sprzyjających. Jednym z czołowych „wrogów” okazały się wolne rodniki, powstające w procesach metabolicznych, ale także pod wpływem promieniowania UV.
Nienasycone kwasy tłuszczowe są w nasionach roślin, a do produkcji suplementów diety wykorzystuje się często olej z nasion wiesiołka i ogórecznika.