Można je kupić przez cały rok i wykorzystać ich dobroczynne właściwości. Niestety, buraki należą do najmniej docenianych warzyw w naszej kuchni...
Stosunkowo nowa koncepcja, że ok. 1/3 populacji świata źle się odżywia, łączy problem głodu i chorób związanych z dietą, takich jak cukrzyca. Obu tym zjawiskom można zapobiec.
Zdrowy odcień skóry, który możemy uzyskać konsumując warzywa i owoce, sprawia, że bardziej podobamy się innym...
Popeye miał rację: jeśli jemy codziennie miskę szpinaku, nasze mięśnie stają się dużo bardziej wydajne.
Niedawne badania wykazały, że konsumpcja fastfoodów to tylko skutek uboczny szerszego problemu: ...
Każdy zna kogoś, kto ma nadwagę. Na przykład koleżankę, która zawsze była pyzata. Pomimo najrozmaitszych diet i regularnych ćwiczeń fizycznych nigdy nie miała „normalnej” figury.
O szkodliwości pozornie organicznych pokarmów, zawierających gumę ksantanową.
W idealnym świecie najpoważniejsze organizacje zdrowia powinny być obiektywne. Ustalać wytyczne w oparciu o dowody, zamiast ulegać wpływom polityki i grupom nacisku finansowego, popadając w konflikt interesów.
Rosnące uzależnienie od upraw takich roślin, jak pszenica, pomaga wyżywić rosnącą populację naszej planety, ale odbywa się to ogromnym kosztem.
Mimo zastrzeżeń działaczy ekologicznych, konwencjonalne rolnictwo jest jedynym sposobem na to, aby wykarmić rosnącą populację świata. Nie ma w tym nic złego.
Beech-Nut właśnie reorganizuje swoją linię żywności dla dzieci. Dodaje np. nowe składniki, jak granaty i komosa ryżowa. Wprowadza wyprofilowane, atrakcyjne słoiki z przezroczystymi etykietami i wdraża nowy proces produkcji, który eliminuje kwas askorbinowy i pozostawia marchew jasnopomarańczową, a buraki - czerwone. Na promocję nowej linii przeznacza swój największy budżet marketingowy dekady.
Rolnicy nastawieni na rynek lokalny zatrudniają cztery razy więcej osób, niż ci, którzy koncentrują się wyłącznie na sprzedaży żywności na rynku ogólnokrajowym i międzynarodowym – podaje raport amerykańskiej Agencji Badań Ekonomicznych (ERS).
Wylesianie sprawia, że na powierzchnię rzek i jezior opada mniej liści, przez co maleje także ilość jedzenia dostępnego dla ryb.
Uczeni doszli do wniosku, że substancje zawarte w czosnku sprzyjają produkcji reaktywnych form tlenu w komórkach nowotworowych mózgu. To powoduje z kolei ich tendencję do poprawy chemicznych sygnałów śmierci, co zapobiega wzrostowi guza mózgu.
Herbatki z szyszek chmielu wykazują działanie uspakajające, nasenne przy nerwicach i zbytnim pobudzeniu.