Babka z mniszkiem

Składniki:

  • ¾ szklanki płatków mniszka lekarskiego
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Płatki mniszka drobno posiekać.

W jednej misce zmieszać wszystkie suche składniki, w drugiej misce ubić jajka na puszysty krem, dolewając pod koniec olej i sok z cytryny. Do ubitych jajek wsypać składniki suche, delikatnie wymieszać.

Przelać do natłuszczonej formy, piec w temperaturze 180 stopni przez 45 – 60 minut, do suchego patyczka.

 

 

Źródło: Małgorzata Kalemba – Drożdż, Pyszne chwasty, wydawnictwo Pascal, Bielsko-Biała

Sieci społecznościowe

Tagi