Baranek wielkanocny z ciasta

Składniki:

  • 60 g margaryny lub masła
  • 60 g cukru kryształu
  • 120 g maki tortowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 małe jaja
  • 3/4 paczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • Forma baranka 18x6x12

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy sypkie składniki, czyli mąkę tortową , mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą w osobnej misce.

Formę baranka w między czasie wysmarowujemy tłuszczem od wewnątrz. Piekarnik nastawiamy do rozgrzania na 180 stopni.

Masło bądź margarynę miksujemy (możemy również ucierać) z cukrem dodając kolejno jaja, sól, cukier wanilinowy. Do gładkiej masy następnie starannie dodajemy szybciej przygotowane składniki sypkie (czyli wymieszaną mąkę ziemniaczaną, tortową oraz proszek do pieczenia) dodajemy je łyżką miksując powoli aby wszędzie nie zrobiło się biało .

Pieczemy baranka przez około 40-45 min przy 180 stopniach.
Po upieczeniu odczekujemy kwadrans by wyjąć go z foremki, a następnie możemy zrobić mu oczy z ziarenek pieprzu lub według uznania.

 

Źródło: smaker.pl

Sieci społecznościowe

Tagi