Będziesz zaskoczony jego działaniem!

Szparag lekarski to bylina o zgrubiałym kłączu gęsto pokrytym korzeniami. Z kłącza wyrastają wzniesione, rozgałęzione pędy do 40-150 cm wysokie, o zredukowanych liściach w postaci łusek, W kątach liści wyrastają pęczki od 3 do 6 krótkich pędów, które wyglądają jak igiełkowate liście. Szparag jest rośliną dwupienną. Zarówno żeńskie, jak i męskie kwiaty. Owocem jest dojrzewająca jesienią czerwona jagoda. Występuje dziko tylko na południu kraju na suchych zboczach, stepowych łąkach, miedzach i w zaroślach. Uprawiany dla jadalnych młodych pędów od czasów starożytnych.

Surowcem jest korzeń z kłączem, owoc oraz młode pędy. W kłączach i korzeniach zawarta jest asparagina, saponina, koniferyna, wanilina, rutyna, ślady olejku eterycznego, cukier, śluz, witamina C i B. W pędach występuje asparagina, kwas chelidonowy, koniferyna, saponina, trochę karotenu i witaminy. W owocach (których nie należy spożywać- są trujące!) występuje dużo cukrów, alkaloidy, kapsantyna i fizamina.

Surowce, dzięki zawartości asparaginy, obniżają ciśnienie krwi, rozszerzają naczynia wieńcowe, zwalniają czynność serca oraz zwiększają wydalanie moczu. W medycynie ludowej odwaru z korzenia używa się przy zapaleniu pęcherza moczowego, przy zatrzymaniu moczu, przy ostrych chronicznych nieżytach nerek, a także jako uspokajający środek nasercowy (przy zaburzeniu rytmów serca). Wyciąg alkoholowy z owoców polecany jest przy impotencji.

W Chinach odwarem z korzenia szparaga leczy się niestrawność, podagrę, reumatyzm, cukrzycę i koklusz. Ponadto podaje się go jako środek tonizujący i obniżający temperaturę.

Młode, białe pędy są nie tylko delikatesowym i dietetycznym daniem, ale działają leczniczo na wątrobę i nerki, ponadto pobudzają apetyt. Ze względu na niską wartość kaloryczną mogą być stosowane przy diecie odchudzającej.

Niektórzy autorzy zalecają preparaty szparagowe osobom cierpiącym na obrzęki oraz przewlekłe choroby skórne (wyprysk, ropnie). Leczniczo działają okłady, maseczki i częste przemywanie schorzałej skóry. Wyciągi wodne i wodno-alkoholowe ze szparagów wybielają skórę, oczyszczają pory i łagodnie dezynfekują.

Do celów kosmetycznych można użyć wodę w której gotowano szparagi oraz napar z ziela świeżego lub suchego szparagu (2-3 łyżki na 2 szklanki wrzącej wody). Dawki doustne takiego naparu to 100-150 ml 2-3 razy dziennie.

Alkoholowy wyciąg z jagód szparagu (1/2 szklanki świeżych owoców na 300 ml alkoholu, wytrawiać 14 dni, przefiltrować, zażywać 1-2 razy dziennie po 5-10 ml na miodzie) przeciwdziała impotencji (niemocy płciowej).

 

 

 

Źródło: herbae.pl

 

Sieci społecznościowe

Tagi