Bogactwo smaku Anselm Grün OSB

„Kwaśny, słodki, gorzki, ostry – wszystkiego należy spróbować”, mówią Chińczycy. W chińskich restauracjach podaje się potrawy z różnymi sosami. Jest kurczak w sosie słodko-kwaśnym. A najwięcej jest potraw bardzo ostrych, pikantnych. Każda z nich ma swój szczególny smak. Jeśli się tym zainteresuję i na tym skoncentruję, będę mógł spróbować każdej potrawy i każda sprawi mi jakąś przyjemność, obojętnie, jaki miałaby smak. Chińskie przysłowie mówi: Również gorycz może stać się czymś dobrym, może podnieść jakość życia. Również w goryczy mogę poczuć pulsujące życie.

Spotykam czasem ludzi, którzy rezygnują z potraw, których nawet nie znają. Jedzą tylko to, co jest im znane. Pozbawiają się tym samym bogactwa smaków, których jest tak wiele. Wszystko należy do życia: to, co kwaśne, słodkie, gorzkie i ostre. Dobrze jest spróbować wszystkiego, aby dostrzec w tym bogactwo życia.

 

Anselm Grün, Mała książeczka o prawdziwej radości życia, Wyd. Jedność, Kielce 2010, str. 174

Sieci społecznościowe

Tagi