Budyń kasztanowy w trzech wersjach

Wspaniały, sycący i zdrowy. Można go zrobić wyłącznie z mąki kasztanowej i migdałowego mleka, jednak z kakaem, lekko posłodzony (np. zdrowym cukrem kokosowym) jest jeszcze lepszy. Zimą zamiast kakao możemy dodać do niego korzenne przyprawy.

Składniki na budyń kasztanowy:

250ml mleka (również migdałowego lub kokosowego),

2 duże łyżki mąki z kasztanów jadalnych,

 1 łyżeczka masła (można użyć kokosowego), 

na kasztanowo-korzenny dodatkowo:

po szczypcie cynamonu, galgantu, goździków i gałki muszkatołowej,

 na kasztanowo-czekoladowy dodatkowo:

1 łyżeczka surowego kakao,

1 łyżeczka cukru (surowego trzcinowego lub kokosowego).

Mieszamy w garnku mleko i mąkę kasztanową (cukier, kakao lub przyprawy korzenne – jeśli wybraliśmy opcje bogatsze). Zagotowujemy, ciągle mieszając. Dodajemy masło kokosowe i gotujemy jeszcze 2 minuty, mieszając. Przelewamy do miseczek i dekorujemy np. czipsami kokosowymi albo pieczonymi winogronami. Prawdziwie jesienny (przy)smak :)

 

 

 

Źródło: www.hildegarda.edu.pl

Sieci społecznościowe

Tagi