Chaber bławatek prof. Elżbieta Pisulewska

Chaber bławatek (Centaurea cyanus) to roślina jednoroczna, z rodziny astrowatych (Asterceae).  Występuje w Azji i Europie.  W Polsce pospolity chwast polny. Roślina wykształca łodygę wysoką do 80 cm, liście łodygowe górne równowąskie, dolne pierzastodzielne. Na końcach pędów koszyczki. Kwiaty brzeżne języczkowe o zabarwieniu niebieskim. Owocem jest niełupka.

W lecznictwie stosowany jest kwiat języczkowy (Cyani flos). Z koszyczków wyskubywane są kwiaty brzeżne i możliwi szybko suszone (przy długim suszeniu kwiaty tracą barwę). Surowiec  zawiera glikozydy antocyjanowe, głównie cyjaninę, cyjanidynę, pelargoninę, flawonoidy, zw. Gorzkie i in. Wyciągi z kwiatów działają moczopędnie, stosowane są w stanach zapalnych dróg moczowych, a zewnętrznie w zapaleniu spojówek i brzegów powiek. Dawniej z kwiatów pozyskiwano niebieski barwnik, a obecnie są częstym składnikiem kolorystycznym mieszanek ziołowych.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  34

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi