Chroń swoje DNA razem z kwiatem Hibiskusa

Kwiat Hibiskusa inaczej nazywany Ketmią Szczawiową lub Malwą Sudańską, ma piękne, duże kwiaty o intensywnej czerwonej barwie, z których, po starannym wysuszeniu sporządza się herbaty, mieszanki owocowe oraz napoje, które nie tylko są smaczne, skutecznie gaszą pragnienie, rozgrzewają, ale i mają bardzo dużo zalet zdrowotnych.
 

Kwiat Hibiskusa jest wyjątkowo bogatym źródłem witaminy C i wapnia, prócz tego zawiera cenne witaminy i sole mineralne, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ten czerwony kwiat doskonale wzmacnia układ odpornościowy, neutralizuje wolne rodniki, które powodują choroby serca, reguluje ciśnienie krwi, poprawia pracę wątroby, a dzięki polisacharydom, które zawiera, działa oczyszczająco i wzmacniająco na cały organizm.
 

Ciekawostka: W afrykańskiej medycynie ludowej Kwiatom Hibiskusa przypisuje się działanie antybakteryjne i moczopędne, które zapobiega zastojom wody w organizmie.
Herbata ta prócz wszystkich walorów opisanych powyżej też bardzo skutecznie przyśpiesza przemianę materii, dzięki kwasom organicznym wspomaga odchudzanie, zmniejsza wchłanianie w jelitach, działa przeciwzapalnie, kojąco, łagodzi podrażnienia, obniża gorączkę, pomaga w walce z infekcjami i w mig stawia na nogi!

 

Z Kwiatów Hibiskusa przyrządza się też smakowity napój na gorące dni, który nazywa się karkade.
Napój Karkade
8 łyżeczek suszonych kwiatów zalać 1l mocno gorącej, nie wrzącej, wody, trzymać pod przykryciem 5 - 8 minut, schłodzić, dodać do smaku cukier lub miód, włożyć kostki lodu i podawać.
Napój działa pobudzająco, dodaje energii, doskonale gasi pragnienie i orzeźwia.
Jak widzicie, te niepozorne suszone kwiaty mają dużą moc, a fakt iż Kwiaty Hibiskusa można kupić prawie w każdym markecie lub herbaciarni, jeszcze bardziej zachęca do spożycia. Ja preferuję jednak same kwiaty, ale są też rozmaite mieszanki z Kwiatami Hibiskusa - z dziką różą, z jabłkami, z malinami, z bławatkiem i inne, więc z pewnością znajdziecie coś idealnego dla siebie.

 

Dobra rada - przy wyborze herbaty z Kwiatami Hibiskusa radzę zwrócić uwagę na barwę kwiatów, by była intensywna, ale nie zbyt ciemna, poszarzała, oraz lepiej zakupić mieszanki lub kwiaty w płatkach, a nie zmielone, w torebkach, ponieważ smak takiej herbaty jest o wiele intensywniejszy, no i wiemy, co kupujemy do spożycia - kwiaty po zaparzeniu dwukrotnie zwiększają swoją objętość.

 

Produkty Benedyktyńskie

Klasztorny Hibiskus 50g (Hibiscus sabdariffa)

Hibiskus (Malwa Sudańska) stanowi źródło naturalnych antyoksydantów i wspiera ochronę DNA, białek i lipidów przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Napar z tej rośliny to doskonały, aromatyczny napój o pięknym, czerwonym kolorze i przyjemnym, kwaskowatym, orzeźwiającym smaku. Można go spożywać zarówno na gorąco jak i na zimno.

Składniki: 100% kwiat hibiskusa (Hibiscus sabdariffa)

Kraj Pochodzenia: Egipt

Sposób przygotowania:

2 łyżeczki kwiatów hibiskusa zalać szklanką wody o temperaturze 100 °C, następnie parzyć pod przykryciem przez około 5 minut.

 

 

 

 

Źródło: naturalnaja.blogspot.com

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Sieci społecznościowe

Tagi