Ciasto sezonowe z mąki owsianej i owoców

Jako że owies, jak podaje św. Hildegarda, wspomaga wesołe usposobienie i czystą, jasną otwartość dziś zamiast mąki orkiszowej proponuję owsianą. Zachęcam, by zrobić z niej pyszne ciasto, które rozgrzeje nam nerwy smakowe i zmysł powonienia. Dziś dodałam do niego ukochane przeze mnie morele, ale z powodzeniem można zastąpić je jabłkami (aromatyzujemy je wtedy cynamonem), gruszkami (idealnie pasuje do nich galgant). Owsiane ciasto z malinami lub wiśniami będzie równie pyszne, a jeśli nie mamy w domu mąki owsianej po prostu zmielmy w młynku owsiane płatki.

Składniki:

  •  2 nieubite szklanki mąki owsianej (ok. 200g),
  • 3 jajka,
  • 240g surowego cukru trzcinowego (przy słodkich owocach wystarczy 3/4 szklanki),
  •  200g masła,
  • 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • olejek migdałowy lub waniliowy i pół łyżeczki galgantu (cynamonu, goździków, imbiru – do wyboru),
  • 14-16 połówek moreli (można użyć innych świeżych owoców lub z syropu).

Mąkę prażymy krótko na suchej patelni stale mieszając, aż zacznie pachnieć orzechowo. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo miękkie masło, stale ucierając. Następnie wsypujemy porcjami prażoną mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kilka kropel olejku i łyżkę wody. Ciasto wykładamy do tortownicy wyściełanej papierem do pieczenia i dekorujemy połówkami owoców (dobrze jest ułożyć je skórką do dołu), posypujemy galgantem. Pieczemy 50-60 minut w 175 stopniach.

 

SMACZNEGO...:)

 

Źródło: www.hildegarda.edu.pl/

Produkty Benedyktyńskie

 

 

Cynamon jest korą tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. W starożytnym Egipcie cynamon używany był w medycynie oraz jako dodatek do napojów. Znany był też w średniowiecznej Europie, gdzie wraz z imbirem był podstawowym składnikiem wielu receptur. Cynamon jest powszechnie stosowany w kuchni jako dodatek do ciast, wypieków, deserów owocowych, dobrze komponuje się z jabłkami i gruszkami. Jest popularny w kuchniach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej Jest składnikiem curry i garam masali. Może być użyty do grzanego wina, kremów i syropów. Ostatnie badania wykazały, że spożywanie zaledwie pół łyżeczki cynamonu dziennie może obniżyć poziom cukru we krwi, cholesterolu i trójglicerydów nawet o 20%. Może być także pomocny w leczeniu nudności i wzdęć.

 

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com/

 

Sieci społecznościowe

Tagi