Czerwone wino i twoje jelita (interesujące wyniki badań)

Zapewne słyszeliście, że czerwone wino może bardzo pozytywnie wpływać na zdrowie, o zbawiennym działaniu zawartych w nim przeciwutleniaczy i resweratrolu. Ale jest kolejny, ważny powód, dla którego czerwone wino, pite w umiarkowanych ilościach (najwyżej 1-2 kieliszki dziennie) może stać się zdrowym elementem naszej diety.

Z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition wynika, że w jelitach osób, które piły 2 kieliszki czerwonego wina dziennie (wytrawnego, nie słodkiego), odnotowano wyższy poziom pożytecznych bakterii i niższy poziom bakterii złych, chorobotwórczych.

Lecz to nie koniec wielkich korzyści dla zdrowia: u osób pijących czerwone wino spadło również skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi, zmniejszył się poziom trójglicerydów, cholesterolu LDL oraz CRP (białko C-reaktywne). CRP jest miarą ogólnego stanu zapalnego w organizmie, więc wspaniale jest dostrzec tu związek z czerwonym winem.

Co więcej, niektóre badania sugerują, że picie tego trunku podczas jedzenia może spowolnić i stłumić wzrost poziomu cukru we krwi po tym, gdy spożyjemy posiłek.

Chcąc uzyskać wszystkie te dobrodziejstwa, możesz sięgnąć po Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Shiraz lub inne wytrawne czerwone wino. Picie białego wina również niesie ze sobą pewne korzyści, ale nie tak duże, jak w przypadku czerwonego - ze względu na niższy poziom przeciwutleniaczy.

Jak widać, jest wiele powodów, dla których warto wznieść toast za zdrowie, szczęście i pomyślność, rzecz jasna, kieliszkiem czerwonego wina!

 

Na podst. Red Wine and Your Gut? (Interesting Study Results), Mike Geary, www.truthaboutabs.com

 

Sieci społecznościowe

Tagi