Detoksykująca zupa Daniela z soczewicy

Składniki:

1 łyżeczka oleju kokosowego

4szklanki beztłuszczowego, niskosodowego ekologicznego bulionu warzywnego

1 łyżka soku z cytryny

1 pokrojona w kostkę cebula

1 szklanka soczewicy

2 liście laurowe

1 pokrojona w plasterki marchewka

¼ łyżeczki tymianku

szczypta szarej soli

 

podgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i marchew. Duś przez 3-5minut. Dodaj bulion, soczewicę, tymianek i liść laurowy. Dopraw solą do smaku. Zagotuj. Zmniejsz ogień.

Przykryj i gotuj aż soczewica zmięknie, czyli około 45 minut. Usuń liście laurowe. Podawaj zupę w miseczkach, pokropioną świeżym sokiem z cytryny.

 

Źródło: Don Colbert, Dieta Daniela.Detoks, Wydawnictwo M, Kraków 2016

Sieci społecznościowe

Tagi