Detoksykująca zupa z kapusty - Dieta Daniela

Składniki:

½ kg posiekanej kapusty

2 zmielone ząbki czosnku

pikantny sos do smaku

2 posiekane cebule

sól szara i pieprz do smaku

świeża posiekana kolendra

2szklanki beztłuszczowego, niskosodowego ekologicznego bulionu warzywnego

 

Zmieszaj kapustę, cebulę i czosnek w dużym rondlu. Dodaj bulion i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Możesz dolać sosu. Zagotuj. Zmniejsz ogień i duś aż do przeniknięcia wszystkich smaków, czyli około 20 minut.

Ostrożnie przelej połowę płynu do blendera. Zabezpiecz wieczko, przykryj je czystą ściereczką i miksuj aż do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie przelej do dużej miski. Zrób to samo z drugą połową zupy. Przelej krem z powrotem do rondla i podgrzej. Podawaj w miseczkach. Posyp każda porcję kolendrą. Możesz także dodać także kilka kropel sosu do smaku.

 

Źródło: Don Colbert, Dieta Daniela.Detoks, Wydawnictwo M, Kraków 2016

 

Sieci społecznościowe

Tagi