Dynia na słodko-kwaśno wg. św. Hildegardy z Bingen

Składniki: 1 dynia (ok. 1 kg), 118 l octu z białego wina, 400 g cukru, 1 laska cynamonu, 3-4 goździki.

Przygotowanie: Dynię pokroić na ćwiartki, obrać i łyżką usunąć pestki. Miąższ pokroić na drobną kostkę. W sypać do kamiennej miski z odrobiną wody i połową wskazanej ilości octu winnego i pozostawić na noc. Następnie dynię wyjąć i zostawić do obcieknięcia. Pozostały ocet zagotować z cukrem, cynamonem oraz goździkami. Dodać dynię i lekko zagotować przez 10 min., aż się zeszkli. Kostki dyni ponakładać do sterylnych słoików i zalać płynem. Natychmiast pozakręcać wieczka. Do wystygnięcia ustawić słoiki do góry dnem dla wytworzenia próżni. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Sieci społecznościowe

Tagi