Dyniowa szakszuka

Szakszuka to danie wywodzące się z kuchni tunezyjnskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej, zwykle oznaczające lekko ścięte jajka z pomidorami. Jeśli jednak pomidory zastąpimy niezwykle cenioną przez Mniszkę z Bingen dynią a całość posypiemy kozim serem, będzie to również danie hildegardiańskie.

Składniki:

  • 800g dyni (hokkaido nie musimy obierać skórki, ale równie dobra będzie muscat de provance z intensywnie pomarańczowym miąższem lub dynia piżmowa),
  • 3 czerwone cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 mała cukinia (ze skórką),
  • 1 łyżeczka bertramu,
  • 1 łyżeczka galgantu,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • sól kamienna i zmielony pieprz kubeba do smaku,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 6 jajek (najlepiej od kur z naturalnego chowu),
  • 250 ml kwaśnej śmietany,
  • 200ml mleka,
  • 200g świeżego sera koziego,
  • pół pęczka natki pietruszki.

Dynię i cukinię kroimy w kostkę, marchew w cienkie paski, cebulę w plastry. Tak przygotowane warzywa mieszamy w dużym, żaroodpornym naczyniu z bertramem, galgantem i grubo posiekanym rozmarynem. Całość przyprawiamy solą i pieprzem kubeba, skrapiamy olejem i pieczemy pół godziny w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę, jajka mieszamy ze śmietaną i mlekiem, przyprawiamy solą i wylewamy na podpieczone warzywa. Pieczemy jeszcze 15 minut, po których posypujemy ją skruszonym serem kozim i zapiekamy przez kolejny kwadrans. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

 

 

Źródło:www.hildegarda.edu

Sieci społecznościowe

Tagi