Energetyzująca mrożona herbata z hibiskusa

Gdyby rozpisać konkurs na najsilniejszy przeciwutleniacz, to hibiskus pobiłby zieloną herbatę. Hibiskus pomaga obniżyć ciśnienie krwi, obniża poziom kwasu moczowego u cierpiących na dnę moczanową oraz reguluję poziom cholesterolu i trójglicerydów u cukrzyków i diabetyków. Można pić mrożoną herbatę hibiskusa przez cały dzień. Działa również jako środek moczopędny.

 

ENERGETYZUJĄCA MROŻONA HERBATA Z HIBISKUSA

- posiekane kwiaty hibiskusa lub torebki herbatki ziołowej z hibiskusa

- 12 liści mięty

- sok z 1 limonki

- 2 litry wody filtrowanej

Zaparz herbatę z hibiskusa lub kwiaty w wodzie, po czym włóż napój do lodówki. Po mniej więcej godzinie mrożona herbata jest gotowa.

 

Hibiskus (Malwa Sudańska) stanowi źródło naturalnych antyoksydantów i wspiera ochronę DNA, białek i lipidów przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Napar z tej rośliny to doskonały, aromatyczny napój o pięknym, czerwonym kolorze i przyjemnym, kwaskowatym, orzeźwiającym smaku. Można go spożywać zarówno na gorąco jak i na zimno.

 

 

 

 

 

 

Źródło: Cherie Calbom, Dieta przeciwzapalna, Wydawnictwo Kraków

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

 

Sieci społecznościowe

Tagi