Fasola Jaś z kurczakiem

Składniki:

  • 0,5 kg fasoli Jaś
  • 0,5 kg fileta z kurczaka
  • 6 średnich marchewek
  • 2 średnie pietruszki
  • mały seler
  • zioła świeże lub suszone (z cząbrem na przykład; mieszanka prowansalska)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela ang.
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • około 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej lub 2 łyżki bułki tartej
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

1. Fasolę zalać zimną wodą. Moczyć minimum 12 godzin. Wodę wylać a fasolę porządnie wypłukać na sicie.

2. Umyty i osuszony papierowym ręcznikiem filet pokroić w grubszą kostkę. Posolić i posypać ziołami i słodką papryką. Polać kilkoma kroplami oleju i dodać jeszcze pół łyżki octu balsamicznego. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.

3. Wstawić  zalaną świeżą wodą fasolę na palnik i delikatnie posolić. Gotować z rozdrobnionymi warzywami do miękkości. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Po 20 minutach sprawdzić fasolę, nie może być zbyt miękka. Dodać przecier pomidorowy, zioła, łyżkę octu balsamicznego i w razie potrzeby sól.

4. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju i wrzucić, (ale nie na raz), mięso z kurczaka. Smażyć około dwóch minut, mieszając przy tym, żeby jednakowo doszło. Dodać do mięsa posiekaną drobno cebulę. Kiedy zmięknie, dodać posiekany czosnek i bardzo krótko smażyć. Posypać mięso mąką i dobrze całość wymieszać. Wrzucić do fasoli i warzyw. Całość przemieszać. Zamiast mąki można dodać od razu do fasoli bułkę tartą albo płatki owsiane i dobrze wymieszać.

 

 

Źródło: durszlak.pl

Sieci społecznościowe

Tagi