Gęsty deser z gotowanych jabłek z surowym makiem

Przed podaniem proponuję posypać go ziarenkami maku, jako że surowy mak jest – zdaniem naszej Świętej – lepszy i pożyteczniejszy niż gotowany. „Spożywanie ziaren maku przywołuje sen i zapobiega świądowi”, można go zjadać nawet na plasterku jabłka.

Składniki:

  • 1kg słodkich jabłek,
  • 1 szklanka wody,
  • 2-3 łyżeczki surowego cukru trzcinowego (jeśli jabłka są naprawdę słodkie, można zrezygnować),
  • przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, mak do posypania.

Jabłka (opcjonalnie obieramy) kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Dodajemy wodę, cukier, przyprawy i gotujemy do miękkości. Jeśli będziemy odpowiednio długo gotować i często mieszać deser będzie miał aksamitną konsystencję. Przed podaniem posypujemy makiem. Smakuje zwłaszcza dzieciom, np. w orkiszowych naleśnikach.

 

Źródło: www.hildegarda.edu.pl

Sieci społecznościowe

Tagi