Kasztany jadalne wg. św. Hildegardy z Bingen

Kasztany jadalne (Castanea sativa Są skuteczne na wszelkie dolegliwości. Spożywane w każdej postaci – surowe, gotowane, pieczone, w formie mączki – zawsze mają działanie odżywcze i lecznicze. Polecane są zatem wszystkim – zdrowym i chorym. Mają znaczące miejsce w systemie medycznym Hildegardy – ze względu na zawartość składników odżywczych i zgromadzoną energię słoneczną zapewniają pełne i harmonijne odżywienie człowieka, a przez to odbudowanie siły i odporności.

Kąpiel z dodatkiem wywaru z kasztanowca (kawałków kory, drewna, łupin owoców)  lub z zastosowaniem tego wywaru do polewania kamieni w saunie – pomaga przy reumatyzmie, a także osobom łatwo wpadającym w gniew (przy dłuższym stosowaniu), czy mającym trudności z zaśnięciem.

 

Sieci społecznościowe

Tagi