Konopie siewne prof. Elżbieta Pisulewska

Konopie siewne (Cannabis sativa) należą do rodziny konopiowatych (Cannabinaceae). Roślina jednoroczna, dwupienna o łodygach do 4m. wysokości, szorstkich liściach o ząbkowatych brzegach. Na szczytach pędów i w kwiatostanach żeńskich występują gruczołki zawierające nikłe ilości halucynogennych kanabinoidów. Kwiatostany męskie wykształcane są w postaci wiechy na szczytach roślin, a kwiaty są w kolorze bladozielonym. Owocem jest drobny orzeszek o owalnym kształcie. Łodygi służą do wytwarzana włókna przędzalniczego i powroźniczego.

Włókno to posiada szczególną odporność na procesy gnilne i jest przydatne do wyrobu produktów narażonych na rozkład biologiczny w warunkach większego uwilgotnienia, takich jak: węże pożarnicze, sieci, dratew szewską, nici chirurgiczne, papier filtracyjny.

W konopiach zidentyfikowano ponad 400 substancji chemicznych, z których około 100 odpowiada za ich charakterystyczny zapach. Większość z nich to lotne terpeny i seskwiterpeny.

Składniki odpowiedzialne za psychoaktywność konopi to kanabinoidy. Najważniejsze związki występujące w konopiach to: Δ9-tetrahydrokanabinol (THC), kanabidiol (CBD)i produkt jego rozkładu, kanabinol, alfa-pinen, myrcen, trans-β-ocymen, α-terpinolen, trans-kariofilen, α-humulen, tlenek kariofilenu (wykrywany przez psy tropiące narkotyki). Wysuszone żeńskie kwiatostany konopi zawierające duże ilości  kanabinoidów to marihuana.

Olej konopny pozyskiwany z orzeszków (25 – 35% tłuszczu) ma ciemnozieloną barwę i gęstą konsystencję, a 80% to niezbędne kwasy tłuszczowe. Zawiera ponadto przeciwutleniacze, białko, karoten, fitosterole, fosfolipidy, wapno, potas, magnez, siarkę, żelazo, cynk, fosfor, witaminy A, B1, B2, B6, C, D, i E. Trwałość: olej schnący (6-12 miesięcy). Olej konopny ma bardzo silne działanie ochronne, odżywcze, regenerujące, antybakteryjne, lecznicze. Jest stosowany doustnie profilaktyce: nowotworów, chorób oczu (retinopatia, zwyrodnienie plamki żółtej), leczeniu chorób przyzębia, chorób skóry (łuszczycy, egzemy), chorób układu żołądkowo-jelitowego, cukrzycy. Stosowany jest w kosmetykach naturalnych do skóry mieszanej, dojrzałej, trądzikowej. Obecnie na uprawę konopi siewnych w Polsce niezbędne są zezwolenia.

 

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str. 98

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi