Koper włoski św. Hildegarda z Bingen

Tym czym orkisz wśród zbóż, jest koper włoski wśród warzyw – mianowicie środkiem rozweselającym, wspomagającym trawienie (wiatropędnym), gdyż „obojętnie jak jedzony, koper włoski sprawia, że człowiek jest wesoły i zadowolony, zapewnia mu piękną cerę, ładny zapach ciała i dobre trawienie”.

Zalecamy koper włoski we wszystkich formach: jako herbatkę, warzywo lub tabletki (zażywać 3 razy dziennie po 3-5 tabletek przed jedzeniem). W przypadku zgagi i odbijania przyjmuje się dodatkowo 3 tabletki po jedzeniu. Koper usuwa nie tylko czarną żółć, lecz także neutralizuje kas żółciowy.

 

W.Strehlow, Wiedza lecznicza św. Hildegardy z Bingen od A do Z Jak być zdrowym „od stóp do głów”, Kraków 2010,str. 90.

Sieci społecznościowe

Tagi