Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami

Składniki:

(ok 9 kotlecików)

  • 1 kg ziemniaków
  • 80 g mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 25 g masła lub oleju kokosowego

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • 1/2 łyżeczki tymianku

 

Przyrządzenie:

Ziemniaki ugotować do miękkości i zrobić puree. Dodać masło lub olej kokosowym i wymieszać. Odstawić, żeby odrobinę przestygły i dodać mąkę oraz przyprawy.

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Oliwę rozgrzać i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać pieczarki, przyprawić solą i pieprzem oraz dodać tymianek i smażyć do zrumienienia.

Garść ziemniaków uformować w kulkę, spłaszczyć i na środek dodać 1-2 łyżki pieczarek, całość zlepić i uformować kotlecik.

Kotleciki smażyć na oliwie z obydwu stron do zrumienienia.

 

 

Źródło: durszlak.pl

 

Sieci społecznościowe

Tagi