Kuchnia orkiszowa wg. św. Hildegardy z Bingen

W diecie św. Hildegardy z Bingen podstawą żywienia jest orkisz. Nie tylko mąka czy płatki ale również kanciaste kasze, okrągłe krupy, całe ziarna a z nich nawet kawa. Orkiszowy wachlarz jest bowiem bardzo szeroki.

Próbowałam już chyba wszystkiego:

  • ziarna (gotuję je jak ryż, w podwójnej ilości wody)
  • kernotto: oszlifowane na końcach, zaokrąglone ziarna orkiszu przypominające ryż, szybciej się gotują, z powodzeniem zastępują w daniach pęczak
  • hebermus: ześrutowane ziarna orkiszu bez składników mączystych, śniadaniowe must have wszystkich Hildegardowców
  • kasze i krupy: od orkiszowej manny i drobnego grysiku po grubą kaszę a nawet orkiszowy kuskus, idealne do zagęszczania zup
  • mąki orkiszowe od luksusowej 405 aż do pełnoziarnistej (im niższa liczba, tym więcej składników włóknistych oddzielonych od ziarna orkiszu), moja ulubiona to chlebowa 630
  • płatki orkiszowe, co ciekawe można z nich zrobić roślinne „mleko”
  • kawa orkiszowa: prażone ziarna orkiszu, 80% brązowych (nadają smak) i 20% czarnych (nadają kolor), przyznaję – mieszałam z klasycznymi ziarnami kawy, świetna do parzenia w kafetierce
  • syrop orkiszowy (do słodzenia), z powodzeniem zastępuje klonowy.

 

Teraz kolej na Was:)

 

http://www.hildegarda.edu.pl/kuchnia-orkiszowa/

Sieci społecznościowe

Tagi