Kulki z preparowanego orkiszu

Smakiem mojego dzieciństwa były czekoladowe szyszki z dmuchanego ryżu. Dziś wersja orkiszowa dla uczulonych na kakao, wykonana tą samą techniką. Nieco kontrowersyjny jest tutaj dodatek mleka w proszku i cukru, byłoby oczywiście lepiej gdyby ich nie było, ale… dzieciństwo ma swoje prawa.

 

Składniki:

pół masła (100g),

pół szklanki surowego cukru trzcinowego (kto lubi słodko może dać ¾ szklanki),

1/3 szklanki mleka,

sok z jednej cytryny (jeśli jest niepryskana można też zetrzeć trochę cytrynowej skórki),

około 150g mleka w proszku 

2 paczuszki preparowanych ziaren orkiszu (120g).

 

Masło, cukier i mleko rozpuszczamy na małym ogniu mieszając. Do lekko przestudzonej masy dodajemy sok z cytryny i mleko w proszku – miksujemy do uzyskania gęstej masy (jak krówkowy karmel). Wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i niezwłoczne formujemy z masy małe kuleczki. Dobrze jest często płukać dłonie w chłodnej wodzie. Odkładamy je na tacy do obeschnięcia (czasem dobrze jest odwracać je w trakcie jak zastygają). Domowa słodycz!

 

Źródło: http://www.hildegarda.edu.pl/kulki-z-preparowanego-orkiszu/

Sieci społecznościowe

Tagi