Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • ½ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki wody gazowanej
  • ¼ szklanki mleka
  • szczypta soli, szczypta cukru

 

Przygotowanie:


Wlej do naczynia mleko i wodę, wbij jajko, wsyp sól i trzepaczką lub blenderem wymieszaj całość. Następnie dodaj mąkę i mieszaj do utworzenia gładkiego, rzadkiego ciasta. Odstaw je na około 30 minut. Na patelni podgrzej olej do smażenia, baldachy kwiatów łap za łodyżki obtaczaj w cieście i smaż. Gdy staną się złociste, ułóż je na pergaminie, aby pozbyć się tłuszczu. Przekładaj na talerze, nożyczkami ucinaj ogonki (są gorzkie), posyp cukrem pudrem i ewentualnie skrop sokiem z cytryny.

 

 

Źródło: agnieszkamaciag.pl

Sieci społecznościowe

Tagi