Lebiodka pospolita prof. Elżbieta Pisulewska

Lebiodka pospolita (Origanum vulgare), syn. Oregano to bylina należąca do rdziny jasnotowatych (Lamiaceae).

Występuje w strefie umiarkowanej Europy, Azji oraz w pn. Ameryce. W Polsce gatunek popularny na obszarze całego kraju. Roślina wykształca łodygę wysoką do 80 cm, liście eliptyczne, ogonkowe, naprzeciwległe, kwiaty drobne o zabarwieniu różowym lub różowolila  zebrane w podbaldach. Całą roślina jest gruczołowo owłosiona. Owocem jest brązowa niełupka. Surowcem zielarskim są liście oraz olejek. Surowiec zawiera: olejek eteryczny (do 0,4%),gorycze, garbniki, fitosterole, flawonoidy, żywice, sole mineralne, witaminę C i prowitaminę A. Zastosowanie kulinarne: młode liście można obrywać cały sezon wegetacyjny, ale liście do przetworów trzeba zebrać zanim otworzą się kwiaty. Można je zamrażać i suszyć lub macerować w oleju lub occie. Przyprawę stanowi suszone ziele lub zmielone liście, które dodaje się do pizzy, pomidorów, jajek i sera, pieni, garnirowania potraw, do wszelkich potraw mięsnych (drobiu, jagnięciny, wieprzowiny) przyrządzanych w piekarniku i na ruszcie, kiełbas, gulaszu, zawiesistych, tłustych sosów, potraw z nasion roślin strączkowych, zup: ziemniaczanej i jarzynowej. W kosmetyce napar z liści lebiodki jest dodatkiem do regenerujących kąpieli, nadaje się tez do płukania włosów. W Polsce nie jest uprawiana na szeroką skalę. Częściej występuje w przydomowych ogródkach, na balkonach i w doniczkach, na parapetach okiennych.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  57-58

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi