Lipa prof. Elżbieta Pisulewska

Lipa (Tilia) to rodzaj z rodziny lipowatych (Tiliaceae). W Europie powszechne są 2 gatunki: lipa drobnolistna (Tilia cordata) i lipa szerokolistna (Tilia platyphyllos) zwana też wielkolistną. W Polsce na niżu występują oba gatunki, często także są sadzone wzdłuż dróg i ulic.

Lipa drobnolistna osiąga 25-30m, wykształca szerokojajowate, długoogonkowe (około 10cm) liście i żółtawobiałe kwiaty o intensywnym zapachu.

Owocem jest skórzasty orzeszek. Lipa szerokolistna osiąga 40m wysokości, liście także długoogonkowe (12cm), kwiaty jasnożółte, zwisłe zebrane w wierzchotki. Owocem jest orzeszek. W literaturze podawana jest różna wydajność miodowa lip od 1,5 do 10 kg z jednego drzewa w ciągu 1okresu wegetacyjnego. Największa podana w literaturze wydajność miodowa lipy to 1000kg/ha1.

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  143

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi