Liście przynoszące ulgę w bólu

Wskazania lecznicze:

kłujący ból (brzuch, podbrzusze, przepona)

Skład:

liście babki zwczajnej

Zastosowanie:

Dodać do zimnej wody i zagotować przez dwie minuty, odcisnąć z wody (dobrze) i ciepłe zioła położyć na bolące miejsca lub owinąć chustą.

Uwaga:

Zadziwiająco często lekarz podczas wizyty dowiaduje się o "kłuciu" , o kłującym bólu. Często jest to pierwszy objaw podrażnienia jelita ślepego. Występuje także przy przeziębieniach (reumatycznych) oraz przy nadmiernym wysiłku. Kto ma świeże liście babki zwyczajnej, niech je stosuje. Suszone służą jedynie jako zastępstwo. Przygotowanie w obu przypadkach jest takie samo: ugotować, następnie położyć ciepłe zioła w miejscu odczuwania bólu.

U Hildegardy czytamy:

Kogo nęka kłucie, niech ugotuje liście babki zwyczajnej w wodzie i po odciśnięciu wody niech położy ciepłe zioła na bolące miejsce, a kłucie zniknie.

 

 

 

 

Źródło: Gottfried Hertzka, Domowa Apteka Św. Hildegardy, Wydawnictwo AA, Kraków 2014

Sieci społecznościowe

Tagi