Mieszanka z chrzanu i galgantu św. Hildegardy z Bingen

Ususzone na słońcu liście chrzanu miesza się z taką samą ilością galgantu. 1-3 szczyptami tej mieszanki codziennie smaruje się kromkę chleba – najpierw tylko przed jedzeniem, a po dłuższym zażywaniu i dobrej tolerancji także po posiłkach.

                Środek ten doskonale sprawdziła się w przypadku chorób sercowo – płucnych, ponieważ chrzan działa leczniczo na płuca, a galgant pomaga w leczeniu serca.

ZAFLEGMIENIE, KASZEL SPOWODOWANY PODRZĄNIENIEM, ZAPALENIE OSKRZELI, MUKOWISCYDOZA

W przypadku błędów żywieniowych i dietetycznych oraz spozywania potraw powodujących zaflegmienie – przede wszystkim zwierzęcego białka (wieprzowina i wołowina) czy podgrzewanych potraw z żółtym serem (pizza, fondue, raclette) – na błonach śluzowych oskrzeli osadza się gęsty śluz, przez co drogi oddechowe nie mogą się bronić przed substancjami obcymi takimi jak kurz, bakterie czy wirusy. Wskutek podrażnienie pojawia się ciągły, nieprzyjemny kaszel, ograniczający oddychanie. Towarzyszą mu świsty, furczenie i grzechotanie w płucach. Oprócz unikania błędów dietetycznych pomaga zwłaszcza eliksir jeżynowy, który jest jednocześnie najważniejszym w medycynie Hildegardy środkiem usuwającym śluz.

 

W.Strehlow, Wiedza lecznicza św. Hildegardy z Bingen od A do Z Jak być zdrowym „od stóp do głów”, Esprit, Kraków 2010

Sieci społecznościowe

Tagi