Muffiny z warzywami

Szybkie, beznabiałowe i bardzo efektowne, do tego warzywne – z dynią i/lub cukinią, kabaczkiem. Świetne do szkolnej śniadaniówki.

Składniki: 2 jajka od kur z naturalnego chowu, 200g surowego cukru trzcinowego (lub trochę mniej), 100ml oleju słonecznikowego, 250g mąki jasnej orkiszowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka zmielonego cynamonu cejlońskiego, pół łyżeczki galgantu, na czubek łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta soli, 200g startej cukinii, dyni, kabaczka (lub mieszankę tych warzyw), garść pestek dyni.

Na blasze do pieczenia rozkładamy papierowe foremki (małych wyjdzie 12, dużych – 6), jeśli mamy blaszkę z wgłębieniami, wystarczy wyłożyć je kawałkami papieru do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Jajka, cukier i olej ubij na jednolitą masę. Do oddzielnej miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, przyprawy i sól. Suche składniki dodaj do mokrych, wymieszaj. Na koniec dodaj starte warzywa, pestki i delikatnie wymieszaj.

Napełnij foremki ciastem i piecz 20-25 minut do tzw. „suchego patyczka” (większe formy nawet do pół godziny). Wystudzone można przechowywać w szczelnym pojemniku 3-4 dni.

PS. Ten sam przepis można zrobić w wersji „wiewiórkowej” – z jabłkiem i orzechami włoskimi. Na słodko.

 

Źródło: http://www.hildegarda.edu.pl/przepisy/

Sieci społecznościowe

Tagi