Naleśniki orkiszowe z marmoladą

Naleśniki to u nas w domu potrawa niemalże narodowa, syn wymienia je jednym tchem zaraz po rosole jako ulubione danie. Najlepsze z dobrej orkiszowej mąki, z marmoladą, polane orkiszowym słodem.

Składniki:

  • 300g mąki orkiszowej typ 630,
  • 3 jajka od kury z wolnego chowu,
  • 1 szklankę (250ml) surowego mleka (może być zsiadłe) i
  • 1 szklankę wody,
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego,
  • szczyptę soli,
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • oraz marmoladę do przełożenia naleśników (pigwowo-jabłkową, malinową, wiśniową, morelową lub jabłkowo – cynamonową, idealnie jeśli jest domowa, bez dodatku cukru)

Wszystkie składniki mieszamy tak, aby powstało płynne ciasto. Odstawiamy co najmniej na 30 minut, a najlepiej niech ciasto pod przykryciem odpocznie przez godzinę – stanie się wtedy bardziej aksamitne. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy naleśniki obustronnie na złotobrązowo. Wychodzi 12 – 14 sztuk. Smarujemy marmoladą, zjadamy ze smakiem.

 

 

Źródło: www.hildegarda.edu.pl

Sieci społecznościowe

Tagi