
Niestrawność? Kminek!
W medycynie klasztornej kminek stosowano przede wszystkim do leczenia takich dolegliwości, jak uczucie sytości, wzdęcia, odbijanie, kolki i wymioty. W jednej z XV-wiecznych ksiąg medycznych znajdujemy oparte na kminku recepty przeznaczone dla osób,które za szybko tyją. Kminek uważano za najsilniejszą wśród selerowatych roślinę wspomagającą trawienie - opinia ta znalazła potwierdzenie we współczesnych badaniach.
Główną wykorzystywaną w ziołolecznictwie substancją czynną obecną w owocach kminku jest olejek eteryczny, który w 60% składa się z karwonu. Olejek eteryczny pobudza wydzielanie soku żołądkowego i działa przeciwwzdęciowo i rozkurczowo na żołądek i jelita. Olejek pobudza również wydzielanie soku żółciowego, a na dodatek ma właściwości grzybobójcze.
Badania naukowe potwierdziły skuteczność stosowania owoców kminku przy dolegliwościach żołądkowych, jak uczucie sytości, lekkie skurcze w okolicy żołądka i jelit czy wzdęcia. Kminek jest najskuteczniejszym środkiem roślinnym stosowanym w przypadku wzdęć.
W medycynie praktycznej owoce kminku stosuje się do pobudzenia produkcji mleka matek karmiących. Ponadto pomagają w uwarunkowanych nerwicą dolegliwościach serca i żołądka.
Rozcieńczony olejek kminkowy można również stosować zewnętrznie jako środek pobudzający ukrwienie w chorobach reumatycznych.
Źródło:Saum Kilian, Klasztorna apteka zioła o. Kiliana, wydawnictwo Salwator, Kraków 2008
Produkty Benedyktyńskie
Kminek ziarno ma rodowód sięgający kamienia łupanego. Jego nasiona znajdowano w potrawach z egipskich grobowców. O kminku wspomina się w też w Starym Testamencie, w księdze Izajasza.
Kminek w kuchni:
Ziarna kminku wykorzystywane są do posypywania dań mięsnych takich jak wieprzowina, dziczyzna. Stanowi doskonałą przyprawę do zup, ciasteczek, szarlotek, pieczonych jabłek. Stosowany również do pieczywa.
Kminek w lecznictwie:
Poprawia trawienie, apetyt, odświeża oddech i likwiduje wzdęcia. Bezpieczny dla zdrowia.
Źródło: „Wielka księga ziół” Lesley Bremness
https://produktybenedyktynskie.com/p543,kminek-ziarno-carum-carvi