Niskokaloryczna zupa z buraków

Składniki:

6 średniej wielkości buraków

6 szklanek niskosodowego bulionu warzywnego

1 posiekana cebula

2 łyżeczki nasion kminku

1 łyżeczka czerwonego octu winnego

½ łyżeczki soli morskiej

½ łyżeczki cukru trzcinowego

1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku

1łyżeczka drobno posiekanego koperku

 

Nagrzej piekarnik do 200oC. Owiń folią 3 buraki i umieść na blasze w piekarniku. Piecz w ten sposób około godziny. Po tym czasie wyjmij buraki z piekarnika. Po ostygnięciu wyjmij z folii, zdejmij skórkę z buraków, przekrój je na pół, następnie w plasterki.

Pozostałe 3 buraki pokrój na grubsze kawałki i wrzuć do rondla. Dodaj bulion, cebulę i nasiona kminku. Wstaw na ogień. Gdy całość zagotuje się, zmniejsz ogień i delikatnie podduś przez ok. 50min ( do momentu aż buraki zmiękną). Przecedź bulion, wyrzucając zagotowane warzywa. Bulion przelej do garnka, dodaj do niego pokrojone, upieczone buraki. Dopraw octem winnym, solą i cukrem. Podgrzej przed podaniem. Każdą porcje posyp posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Smacznego.

 

Źródło: https://drcolbert.com/polish-beet-soup/

Sieci społecznościowe

Tagi