Olej z ryb wyraźnie poprawia zdrowie mózgu

Olej z ryb wpływa bardzo korzystnie na zdrowie człowieka, w tym na rozwój mózgu. Dlatego wielu producentów mleka dla niemowląt dodaje do niego kwasy tłuszczowe DHA i omega-3, występujące w dużych ilościach w rybach. Z niektórych badan wynika, że substancje te poprawiają kondycję mózgu u ludzi w każdym wieku.

Rocznie w USA ma miejsce ok. 1,7 mln traumatycznych urazów mózgu. Literatura naukowa podkreśla, że stosowanie dużych ilości oleju z ryb bogatych w kwasy omega-3, może w takich ciężkich przypadkach pomóc. Tak było np. z Grantem Virginem, 16-latkiem z Kalifornii, który został potrącony przez samochód. Na jego obrażenia składały się rozdarta aorta, złamanie kręgosłupa i traumatyczny uraz mózgu, spowodowany krwawieniami do mózgu i pęknięciami czaszki. Rokowania Granta były złe - lekarze powiedzieli, że nastolatek nigdy nie będzie chodził, ani nawet rozpoznawał członków swojej rodziny. Grant spędził 9 tygodni w centrum urazowym, zanim został przeniesiony do szpitala rehabilitacyjnego. Tam rodzice zaczęli codziennie podawać mu wysokie dawki (20 g) oleju z ryb. Podawali mu ten olej już w centrum urazowym, ale nie tyle.

Po zaledwie 48 godzinach, o północy, Grant obudził się, poprosił o telefon komórkowy i zadzwonił do swojej mamy. Była tak oszołomiona, że myślała, iż śni, dopóki rano nie potwierdziła tego w szpitalu. Teraz, prawie 16 miesięcy po wypadku, Grant czyni dalsze postępy w powrocie do zdrowia.

Nie tylko rozwijający się mózg niemowląt czy młodzieży może czerpać korzyści ze spożywania oleju z ryb. Czasopismo „Neurology” opublikowało wyniki badań, według których, dotyczy to także osób starszych.

 

Na podst. Fish oil dramatically improves brain health, Sandeep Godiyal, Natural News

 

Sieci społecznościowe

Tagi