Oliwka europejska prof. Elżbieta Pisulewska

Oliwka europejska to wiecznie zielone drzewo z rodziny oliwkowatych (Oleaceae). Surowcem do pozyskania oleju są owoce tłoczone na zimno (Oleum olivarum). Oliwa zwana nicejską zawiera do 70% glicerydów kwasów nienasyconych. Uważa się, że obniża poziom lipidów we krwi. Codzienne spożycie zalecane jest w diecie przeciwmiażdżycowej, a także przy nadkwaśności, wrzodach żołądka, kamicy żółciowej.

Działa osłaniająco i słabo przeczyszczająco. W lecznictwie stosowany jest ponadto liść z oliwki, w którym występują sekoirydoidy, flawonoidy, fenylopropanoidy, alkaloidy i in. Wyciąg i napar ze świeżych liści oliwki obniża ciśnienie krwi, działa moczopędnie i przeciwgorączkowo. W kosmetyce – olej z oliwki czyli oliwa znakomicie nawilża skórę, ale wchłania się powoli. Ma działanie natłuszczające, przeciwzapalne, przeciwzmarszczkowe, zmiękczające.

Oliwa jest zalecana do skóry suchej, dojrzałej, łuszczącej się. To także popularny składnik preparatów do włosów i paznokci oraz dodatek do kąpieli. Ma średnią prędkość wchłaniania i absorpcji. Trwałość: rafinowana należy do olei nieschnących (2 lata), nierafinowana do półschnących (6-12miesięcy).

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  101

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi