Omlet z kozim serem i miętą

Zapraszam na omlet, który za sprawą mięty i cytrynowego masła przyprószonego trzcinowym pudrem, smakuje wybornie.

 

Składniki:

  • 4 jajka,
  • mały pęczek świeżej mięty,
  • 150g koziego sera,
  • pół łyżeczki bertramu,
  • masło klarowane,
  • sól lub (opcjonalnie) surowy cukier trzcinowy do posypania.

 

 

Jajka ubijamy i dodajemy do nich rozdrobniony ser kozi. Połowę drobno pokrojonych liści mięty podsmażamy na maśle, dodajemy masę jajeczną, mieszamy również na krawędziach, alby omlet był równo usmażony. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu. Gotowy wykładamy na ciepły talerz i dekorujemy pozostałymi liśćmi mięty.
Omlet możemy podawać na słono lub na słodko, pyszny z dżemem cytrynowym. Jako dodatek można zaproponować orkiszową bagietkę lub pitę. Smacznego!

 

 

Źródło: www.hildegarda.edu.pl

 

Sieci społecznościowe

Tagi