Orzech ziemny prof. Elżbieta Pisulewska

Orzech ziemny (Arachis hypogaea) to roczny gatunek z rodziny bobowatych (Fabaceae) pochodzący z Peru (znany około 700 lat p.n.e.),  obecnie bardzo popularny w uprawiany w krajach o sprzyjających warunkach klimatycznych (Hiszpania, Włochy) i na Półwyspie Bałkańskim. Roślina wykształca rozgałęzione łodygi, wysokie do 80 cm, parzystopierzaste liście oraz żółte drobne kwiaty w kątach liści. Owocem jest strąk dojrzewający pod powierzchnią ziemi (ujemna fototropia). Jadalne nasiona nazywane orzeszkami ziemnymi, arachidowymi lub fistaszkami zawierają około 52% oleju, białko, witaminy B,E,H, saponiny i puryny. Olej arachidowy stosowany jest w dietach, przemyśle spożywczym (do produkcji margaryn), a także w dermatologii i kosmetyce (masaże, nacierania, kąpiele natłuszczające, odżywki do włosów) W lecznictwie używany jako rozpuszczalnik wielu leków, a także do sporządzania mazideł.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  102-103

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi