Pasztet z czerwonych buraków

Składniki:

  • 3-4 czerwone buraki
  • 100g kwaśnej śmietany
  • sok i skórka starta z połówki cytryny
  • 2 białka
  • 2 łyżki słodkich migdałów
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: bertram, galgant, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Bulwy gotować do miękkości w wystarczającej ilości wody przez ok.2 godziny (w szybkowarze ok.15min), przelać zimną wodą, obrać, pokroić na drobne kawałki i zmiksować. Dodać kwaśną śmietanę, doprawić do smaku. Delikatnie połączyć z ubitym na sztywną pianę białkiem, sokiem i skórką z cytryny. 4 duże filiżanki wysmarować masłem, obsypać startymi migdałami i włożyć puree. Następnie wstawić je do kąpieli wodnej do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180stopni i piec około pół godziny. Pasztet wytrząsnąć na talerz i podawać z sosem śmietanowo- jogurtowym i chlebem czosnkowym.

 

 

Źródło: dr W. Strehlow, Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św.Hildegardy z Bingen, Wyd.Esprit, Kraków

Sieci społecznościowe

Tagi