Pieczone owoce: maliny, jeżyny, winogrona

Przywożąc jeżyny albo maliny od teściów zawsze miałam problem co z nimi zrobić, żeby zachować je na dłużej, bez konieczności zasypywania cukrem. Dziś już wiem – mogę je podpiec! To doskonały sposób, by stały się lżej strawne a kuchnia św. Hildegardy – jak wiemy – ogniem stoi.

Owoce wsypujemy na dno żaroodpornego naczynia i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, aż zaczną lekko się rozpadać (jeżyny przez około 30 minut, maliny o połowę krócej, można też upiec winogrona). Potem dodajemy je do porannej orkiszanki, dekorujemy nimi orkiszowe naleśniki lub gofry, albo robimy z nich kisiel. Po upieczeniu owoce stają się słodsze i wytrzymują w lodówce kilka dni.

 

Źródło: http://www.hildegarda.edu.pl/przepisy/

Sieci społecznościowe

Tagi