„Pizza” na mące z ciecierzycy

Składniki na ciasto:

1 szklankę mąki z ciecierzycy,

1 i 1/3 szklanki letniej wody,

2 łyżki oleju słonecznikowego,

1 łyżeczka soli kamiennej bez antyzbrylaczy,

szczyptę bertramu,

galgantu i macierzanki do smaku, 

na nadzienie:

kilka łyżek pesto z bazylii lub natki pietruszki,

1 małe jabłko (najlepiej szarą renetę),

pół cukinii,

100g twardego sera owczego,

pieprz kubeba i zioła św. Hildegardy.


Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wodą, oliwą oraz solą na ciasto (jest dość rzadkie) i odstawiamy na minimum 2 godziny, żeby odpoczęło. Rozgrzewamy piekarnik wraz z formą wyłożoną papierem do pieczenia (duża blaszka – 22×30 cm), do której będziemy wylewać ciasto.

Warzywa myjemy, jabłko obieramy (cukinii obierać nie trzeba) i kroimy je nożem szczelinowym na plasterki. Podobnie ser.

Rozgrzaną blachę wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na nią ciecierzycowe ciasto (jeśli nie wyłożymy jej papierem, dobrze jest ją natłuścić). Podpiekamy je 10 -15 minut aż stężeje. Następnie wyjmujemy, smarujemy je pesto, układamy jabłka, cukinię, ser i ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut aż jego brzegi lekko zbrązowieją i uniosą się ku górze. Po wyjęciu posypujemy ziołami i dekorujemy (do wyboru): listkami bazylii, rukolą, podprażonymi pestkami dyni/słonecznika, szczypiorkiem i odrobiną skruszonego sera.

Jak zrobić pesto z bazylii? Wystarczy 2 szklanki świeżych liści bazylii zmiksować w blenderze z 3 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, połową szklanki posiekanej natki pietruszki, 3/4 szklanki tartego parmezanu, 1 łyżeczką soli kamiennej bez antyzbrylaczy, połową łyżeczki pieprzu kubeba, pod koniec dodając tyle oleju słonecznikowego (około 2/3 szklanki), z pestek dyni lub orzechów włoskich, aby wyszła gęsta, łatwa do smarowania konsystencja.

 

Źródło: http://www.hildegarda.edu.pl/pizza-mace-ciecierzycy/

Sieci społecznościowe

Tagi