Pizza orkiszowa z buraczanym sosem

Pizza daje naprawdę nieograniczone możliwości, wystarczy nieco rozpuścić wodze fantazji. No to do dzieła.

Składniki na pizzę:

  • 500g mąki orkiszowej typ 405 (ja używam 603, można też użyć 350g mąki orkiszowej z pełnego przemiału i 150g mąki białej – wtedy spód będzie pełnoziarnisty),
  • 40 dag drożdży,
  • 250 ml letniej wody (ciepłej na około 45 stopni),
  • po 1/4 łyżeczki soli kamiennej i surowego cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego.

W małej misce rozpuszczamy drożdże, dodając cukier i odrobinę wody. Odstawiamy na 5-10 minut do wytworzenia piany. Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z solą, w środku formując dołek. Wlewamy do niego roztwór drożdży, olej i resztę wody i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż ciasto będzie się odrywać od ścianek miski. Następnie wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę i ugniatamy przez 8 – 10 minut. Później wkładamy do miski, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do czasu aż podwoi swoją objętość. Dwoma palcami naciskamy ciasto – jeśli wgłębienie pozostało, ciasto jest gotowe. Jeszcze raz ugniatamy je przez 1 – 2 minuty. Ciasto dzielimy na dwie duże albo cztery mniejsze pizze, formujemy z nich kule a następnie rozwałkowujemy na cienkie placki. Sos buraczany najprościej jest zrobić szkląc na klarowanym maśle pokrojoną drobno cebulę z tymiankiem albo macierzanką. Następnie wrzucamy startego buraka i marchew, zalewamy wodą lub winem i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem winnym. Miksujemy. Buraka można też zastąpić dynią. Dobrej zabawy i wszystkiego smacznego!

 

Źródło: www.hildegarda.edu.pl

 

 

Sieci społecznościowe

Tagi