Podwieczorek z grilla

Świeże owoce są ciężkostrawne: fermentują i – jak ujęłaby to św. Hildegarda – zwiększają ilości wilgoci w organizmie. Mogą zatem powodować wzdęcia lub wywołać kolkę. Aby temu zapobiec dobrze jest je chwilę podsmażyć i połączyć z rozgrzewająco-osuszającym galgantem.

 

Składniki:

4-5 kromek czerstwego pieczywa orkiszowego (na zdjęciu chleb z rodzynkami i migdałami),

3-4 świeże morele,

pół szklanki mleka migdałowego,

1 łyżeczka oleju kokosowego,

szczypta galgantu,

odrobina soku z cytryny do skropienia,

kilka listków świeżej mięty.

 

Przygotowanie:

Morele myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Kromki pieczywa moczymy delikatnie w mleku z olejem kokosowym i szczyptą galgantu. Zarówno morele, jak i kromki grillujemy z obu stron (można też je zapiec w tosterze a owoce krótko przesmażyć na patelni, zwykłej lub grillowej). Morele układamy na grzankach, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy listkami mięty, serwujemy z kubkiem ciepłego mleka migdałowego.

 

 

Źródło:http://www.hildegarda.edu.pl/podwieczorek-z-grilla/

Sieci społecznościowe

Tagi