Poznaj borówkę brusznicę!

Borówkę brusznicę można łatwo spotkać w lasach całego kraju, najczęściej w suchych, iglastych borach, a także na słonecznych polanach. Często kwitnie i owocuje dwukrotnie. Po raz pierwszy kwitnie w maju i czerwcu bladoróżowymi kwiatami i owocuje w lipcu, sierpniu i wrześniu. Drugi raz zakwita i owocuje w październiku, a nawet w listopadzie.

Do celów leczniczych wykorzystuje się głównie liście, choć związki lecznicze występują także w owocach borówki brusznicy.

Liście, wyłącznie zdrowe, zrywa się późną jesienią lub wczesną wiosną, suszy się w miejscach przewiewnych, ocienionych, w temperaturze nie wyższej niż 20°C. Przechowuje się w workach i papierowych torbach.

Owoce na lekarstwo zrywa się niezbyt dojrzale i rozkłada cienką warstwą do suszenia.

Substancje zawarte w liściu borówki brusznicy zwiększa wydzielanie moczu, a z nim szkodliwych produktów przemiany materii. Niszczy bakterie w układzie moczowym i to często szczepy odporne na działanie wielu antybiotyków. Korzystne jest użycie liści brusznicy w przypadkach przewlekłych zakażeń układu moczowego, w kamicy moczowej.

Podobnie jak na układ moczowy, liście borówki brusznicy działają dezynfekująco na przewód pokarmowy. Znoszą wzdęcia brzucha i są dobrym lekiem w niezbyt nasilonych biegunkach oraz kamicy żółciowej. Uszczelniają naczynia włosowate i znoszą stany zapalne w tych naczyniach.

Owoce borówki brusznicy poza tym, że są surowcem do przyrządzania konfitur i wyśmienitym dodatkiem do mięs, są przede wszystkim cennym źródłem witaminy C. Flawonoidy w nich zawarte wzmacniają ściany naczyń i zapobiegają ich łatwemu pękaniu. Dzięki zawartości garbników mają działanie ściągające.

Owoce borówki brusznicy zawierają dość dużo kwasu szczawiowego i nie powinny być spożywane przez ludzi, u których wydalanie szczawianów z organizmu jest upośledzone.

Odwary z liści: przygotowujemy zalewając ½ łyżki suszonych liści 1 szklanką wody, gotujemy przez 2-3 minuty. Następnie odstawiamy odwar na 10-15 minut i po przecedzeniu pijemy w 2-3 porcjach w ciągu dnia.

Świeże owoce borówki brusznicy, rozgniecione, mogą być używane do okładów na miejsca oparzone.

Suszone owoce borówki polecane są w przypadkach przeziębień z gorączką, zakażeń bakteryjnych, szczególnie polecane dzieciom i osobom w wieku podeszłym.

Odwar z owoców: przygotowujemy zalewając 1 łyżkę suszonych owoców i szklanką wody i gotujemy 3-5minut. Po przecedzeniu wypijamy w 2-3 porcjach między posiłkami.

 

 

Źródło: Krześniak Leszek Marek, Apteczka ziołowa, Wyd. ”Sport i turystyka”.

 

 

Klasztorna mieszanka ziołowa Na Krążenie jest polecana dla osób po czterdziestym roku życia. Zawiera makro i mikro elementy oraz znaczną ilość krzemionki. Zawiera witaminy, sole mineralne oraz inne cenne składniki ziołowe.

 

Składniki: owoc róży, kwiat głogu, liść pokrzywy, liść borówki brusznicy, ziele miodunki, ziele lebiodki, ziele krwawnika, naowocnia fasoli, ziele skrzypu, ziele rdestu ptasiego.

 

Sposób parzenia: 2 łyżeczki ziół na 250 ml, zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut.

 

Pić 1-2 razy dziennie.

https://produktybenedyktynskie.com/p1968,klasztorna-mieszanka-ziolowa-na-krazenie 

 

Sieci społecznościowe

Tagi