Przeciwmiażdżycowy karczoch

Karczoch zwyczajny to roślina wieloletnia z rodziny Złożonych (Compositae), pochodząca z obszaru śródziemnomorskiego, stanowiąca uprawną odmianę rosnącego tam karczocha dzikiego, zwanego też kardem - Cynara cardunculus L. Dla potrzeb lecznictwa zbiera się liście karczocha zwyczajnego i w stanie świeżym przerabia na wyciągi płynne lub suche, przeznaczone do produkcji specyfików farmaceutycznych. Surowiec ma intensywnie gorzki smak. Dla celów kulinarnych zbiera się przed kwitnieniem zmięśniałe koszyczki kwiatowe, pozbawione goryczy, które po oczyszczeniu i usunięciu łuskowatych części gotuje się i spożywa, zazwyczaj z sosem. Jest to delikatna, smaczna jarzyna, o dużej wartości dietetycznej, popularna w krajach śródziemnomorskich.

W jadalnych koszyczkach kwiatowych stwierdzono obecność znacznych ilości wielocukrów, m.in. pektyn i śluzu, kwasów organicznych, np. jabłkowego i glutaminowego, witaminy C i grupy witamin B, fitosteroli, glikozydu flawonowego cynarozydu, karotenoidów, enzymów i wielu mikroelementów.

Wyciągi z liści i ziela karczochów działają żółciopędnie i żółciotwórczo, moczopędnie, przeciwmiażdżycowo, przeczyszczające, ochronnie na wątrobę i rozkurczowo. Stwierdzono, że po podaniu doustnym wyciągów z liści i ziela następuje szybkie i znaczne pobudzenie wytwarzania żółci przez wątrobę oraz łatwiejszy jej przepływ w drogach żółciowych. Towarzyszy temu wpływ ogólnie odtruwający na organizm i na jego funkcje metaboliczne. Następuje bowiem szybkie usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii przez zwiększenie wydalania moczu, łatwiejsze utlenianie związków cukrowych i tym samym - ochrona przed możliwością objawów cukrzycowych. Wyciągi z karczochów zmniejszają poziom związków tłuszczowych i cholesterolu we krwi i zapobiegają miażdżycy tętnic. Wymienić też trzeba działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit, dróg moczowych i żółciowych, jak też nieznaczne własności przeczyszczające.

Przetwory z karczocha stosowane w zalecanych dawkach, nawet przez dłuższy okres, nie wywołują objawów szkodliwych.

Nalewka z liści karczocha: 100 g wysuszonych i rozdrobnionych liści lub ziela karczocha zalać 200 ml alkoholu 40-procentowego i macerować 15 dni, często wstrząsając. Następnie przecedzić i wycisnąć surowiec, płyny połączyć i przesączyć przez watę, przelać do butelki i przechowywać w lodówce. Pić po 10-30 kropli w kieliszku wody kilka razy dziennie na 1 godz. przed posiłkiem. Działa pobudzająco na apetyt, żółciopędnie i metabolicznie.

Wino z liści karczocha: 50 g rozdrobnionych świeżych liści karczocha macerować 8 dni w litrze wytrawnego białego wina, często mieszając. Następnie przecedzić. Pić po małym kieliszku 3-4 razy dziennie przed jedzeniem jako środek moczopędny, przeciwmiażdżycowy i żółciopędny.

 

Źródło:Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych Warszawa 1987.

Sieci społecznościowe

Tagi