Przejście na dietę złożoną z surowych produktów nie jest trudne

Jedzenie surowej żywności dla każdego może oznaczać co innego. Niektórzy jedzą ją tylko raz w tygodniu, a inni całkowicie się na nią przestawiają. Zwiększając ilość „surowizny” w swojej diecie, poprawisz jakość swego odżywiania, a twoje zdrowie na tym korzysta. Jedzenie to przecież nie tylko zaspokajanie głodu.

W dzisiejszym świecie przetworzonej żywności wiele z tego, co spożywamy, zdecydowanie nie poprawia naszego stanu zdrowia. Tym bardziej warto dodać trochę „surowizny”.

Surowa żywność to naturalne, nieprzetworzone, często organiczne i niemodyfikowane genetycznie produkty, które nie były poddane obróbce termicznej w temperaturze powyżej 46 stopni Celsjusza. Taka żywność zachowuje wszystkie ważne enzymy i inne składniki odżywcze. Gotowanie niszczy wiele z tych enzymów, ważnych dla trawienia i wchłaniania pozostałych składników.

Większość ludzi, którzy przestawili się na surową żywność, je głównie takie produkty, ale nie zawsze. Najczęściej stanowią one od 50 do 99.9% ich diety. Jeśli zdecydujesz się na tego rodzaju odżywianie i nagle nabierzesz ochoty na swoje ulubione dania gotowane, nie ma w tym nic złego. Pewnego dnia poczujesz tak samo silną ochotę na coś surowego. Zauważyłem, że gdy raz rozpocznie się jedzenie surowych pokarmów, wkrótce będzie się je wolało od innych. To ciało wysyła nam wyraźne sygnały, czego najbardziej potrzebuje.

Nowe posiłki, złożone z surowych produktów, mogą stopniowo zastąpić tradycyjne. Trzeba tylko na początku zdobyć się na pewien wysiłek, aby zainicjować zmianę diety. Pozwól sobie na eksperymentowanie, dowiedz się, co lubisz, a co nie podoba się twojemu organizmowi. Przygotowanie surowych posiłków może początkowo wydawać się kłopotliwe i czasochłonne. Szybko jednak przekonasz się, że można tu eksperymentować łatwiej, niż ci się wydaje. W końcu, spożywanie surowych produktów stanie się twoją drugą naturą.

Być może większość zwolenników surowej diety to weganie, odrzucający wszystkie rodzaje żywności pochodzenia zwierzęcego, w tym także nabiał i jaja, które z kolei akceptują wegetarianie. Najbardziej liberalni zwolennicy tego podejścia będą też spożywać surowe owoce morza, a nawet mięso. Bez względu na to, co wybierzesz spośród surowych produktów, będziesz jeść więcej pokarmów bogatych w składniki odżywcze, z przewagą warzyw i owoców.

Najczęstszym powodem przejścia na dietę złożoną z surowych pokarmów są względy zdrowotne: udowodniono, że jest ona lepsza dla zdrowia. Przyczyny takich decyzji mogą też obejmować leczenie po przejściu poważnej choroby, potrzebę zbicia wagi, chęć osiągania lepszych wyników w sporcie, przedłużenia swojego życia i wiele innych. Cieszmy się, że jemy więcej surowych produktów, bo to wspaniały sposób na zdrowe odżywianie.

 Na podst. Eating a Raw Food Diet is Not Hard, Raw Food, Diet Magazine

 

 

Sieci społecznościowe

Tagi