Sałatka z tasznikiem i kwiatami czarnego bzu

Składniki:

(na 1 porcję)

  • garść rukoli
  • 2 figi
  • 8-10 kostek sera pleśniowego
  • 4-5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 1 duży baldach kwiatów czarnego bzu lub dwa małe
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka listków tasznika
  • łyżka pestek słonecznika

Przygotowanie:

Dressing – mieszamy oliwę z miodem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok. Ser kroimy w kostkę, szynkę zawijamy w ruloniki, figi kroimy w ćwiartki lub ósemki. Na talerzu kładziemy liście rukoli, szynkę, ser, figi, posypujemy tasznikiem i kwiatami bzu. Słonecznik prażymy na suchej patelni do lekkiego zezłocenia. Posypujemy.

Na samym końcu polewamy dressingiem.

 

 

Źródło: dziekujebylopyszne.blog.pl

Sieci społecznościowe

Tagi