Sernik z lilakiem

 Składniki:

  • 5-6 herbatników
  • 3 łyżki żelatyny
  • 400ml śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 600g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1/2kg twardych gruszek (400ml musu gruszkowego)
  • 1 duża kiść kwiatów bzu (najlepiej z własnego ogrodu, nie pryskany chemią ani nie z okolic ruchliwej drogi)

Przygotowanie:

Bez płuczemy i kładziemy na papierowy ręcznik, żeby obsechł.

Ciastka mielimy w mikserze na drobne okruchy i wysypujemy nimi dno okrągłej tortownicy.

Żelatynę zalewamy gorącą wodą, na tyle, żeby przykryło proszek. Dokładnie mieszamy i dodajemy jeszcze odrobinę wody- płyn ma być gęsty ale bez kryształków. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy na mus.
Do śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek homogenizowany i mus gruszkowy, mieszamy mikserem kilka sekund.

Następnie dodajemy stopniowo żelatynę, cały czas powoli mieszając. Masa serowa nie będzie idealnie gładka  z powodu dodanych gruszek. Kiedy masa jest jednolita wlewamy ją do tortownicy na pokruszone ciastka.

Z kiści bzu obrywamy kwiatuszki (bez zielonej szypułki) i wtykamy je w masę serową. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny.

 

 

Źródło: durszlak.pl

Sieci społecznościowe

Tagi