Smażone listki szałwiowe wg. św. Hildegardy z Bingen

Składniki: 4 gałązkę świeżej szałwii z 8-10 liśćmi na każdej, 4 łyżki mąki orkiszowej, 1 jajko, 2-3 łyżki ciemnego piwa, 2-3 łyżki oleju ziołowego (lub masła).

Przygotowanie: Szałwię z listkami opłukać krótko pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mąkę, jajko i piwo wymieszać w taki sposób, aby powstało lejące się ciasto. Zamaczać w nim gałązki szałwii, zaczekać chwilę, żeby nadmiar ciasta obciekł, i smażyć na chrupko na rozgrzanym oleju ziołowym. Zamiast szałwii można użyć delikatnych łodyżek bylicy. Ten dodatek smakuje do pieczystego, np. do piersi kurczaka z sosem pomidorowym.

Sieci społecznościowe

Tagi