Stokrotka – moc w słabości

Niepozorna mała roślinka, deptana i często pomijana – tymczasem może nam pomóc w wielu niedomaganiach naszego organizmu. Stokrotka pospolita (Bellis perennis) zawiera wiele cennych składników (olejek eteryczny, saponiny, flawonoidy), dzięki którym wykazuje właściwości:

  • Moczopędne – ułatwia usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii
  • Wspomaga funkcjonowanie wątroby
  • Wykazuje działanie przeciwgrzybiczne na grzyby z rodzaju Candida, Aspergillus, Rhodotorula
  • Leczy schorzenia skórne (trądzik, podrażnienia skóry)
  • Okłady przyspieszają gojenie się ran, obrzęków i siniaków
  • Wywar jest doskonały dla kobiet do irygacji przy upławach
  • Syrop ze stokrotki podaje się przy przeziębieniach – działa wykrztuśnie i ogólnie wzmacniająco

Syrop ze stokrotek:

2 szklanki kwiatków

¾ szklanki cukru

½ szklanki wody

1 łyżka soku z cytryny

Rozpuszczamy wodę z cukrem i cytryną, wrzucamy stokrotki i gotujemy niedługo na małym ogniu 5 minut. Pozostawiamy na noc i delikatnie przecedzamy i podgrzewamy następnego dnia tak długo jaką chcemy uzyskać konsystencję. Gorący płyn wlewamy do wyparzonych słoiczków. Na zdrowie!

 

Dr inż. Monika Fijołek

Sieci społecznościowe

Tagi