Storczyk plamisty prof. Elżbieta Pisulewska

Storczyk plamisty (Orchos maculata, syn. Dactylorchis maculata, orchis z łac. Oznacza jądra samcze) jest byliną z rodziny storczykowatych (Orchidaceae). Występuje  w środkowej Europie. W Polsce spotykany na łąkach i w zaroślach. Gatunek chroniony. Surowcem są bulwy korzeniowe, głęboko wcinane, palczastodzielne. Zbiór niszczy rośliny, a uprawa jest nieopłacalna i trudna,dlatego w lecznictwie wykorzystuje się gatunki pokrewne: storczyk krwisty (Orchis incarnata) i storczyk szerokolistny (Orchis latifolia). Dla celów farmaceutycznych surowiec powinien pochodzić z importu.

Skład chemiczny surowca : bulwy zawierają śluz, w skład którego wchodzą polisacharydy złożone z mannozy, kwasu galakturonowego i kwasu mannurowego oraz skrobi. W lecznictwie kleik z bulw stosowano w pediatrii w biegunkach i nieżytach żołądka jako lek powlekający i osłaniający. W kosmetyce i lecznictwie sproszkowane bulwy używano jako kataplazmy działające zmiękczająco i rozgrzewająco.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  69

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi